העמותה הישראלית לפרהיסטוריה

מתקופת האבן - כתב העת של העמותה הישראלית לפרהיסטוריה Mitekufat Haeven - Journal of the Israel Prehistoric Society

מתקופת האבן – כתב העת של העמותה הישראלית לפרהיסטוריה

מתקופת האבן – כתב העת של העמותה הישראלית לפרהיסטוריה הוא כתב עת מדעי שנוסד ב-1960 ומכסה את כל תחומי המחקר הקשורים לפרהיסטוריה ופרוטו-הסטוריה של הלבנט, עד לתקופה הכלקוליתית. ברוח מטרות העמותה, כתב העת מיועד לשמש במה לפרסומים עתירי נתונים העוסקים בתיאור המידע הפרהיסטורי הבסיסי, כדו"חות של חפירות וסקרים ואנליזות של ממצאים, כולל עיבוד של עבודות מוסמך ודוקטורט. סוג זה של מידע הוא חיוני אך נוטה להיבלע בכתבי עת מדעיים רבים שאינם מעודדים פרסום מידע בסיסי, ומעדיפים מאמרים המציגים רעיונות או גישות בראיה כללית יותר. כמובן, גם מאמרי סינתזה וסקירות רחבות מתקבלים בברכה. כל מאמר המוגש לכתב העת עובר סינון ראשוני על ידי צוות העורכים, ואם נמצא מתאים עקרונית לכתב העת, המאמר נשלח לביקורת עמיתים לשני קוראים לפחות. בנוסף למאמרים מקוריים אנו מפרסמים ביקורות ספרים וסקירות נוספות בנושאים הרלוונטיים לחברי העמותה.
 
היסטוריה קצרה
כתב העת מתקופת האבן נוסד בשנת 1960 כחוברת משוכפלת הכתובה עברית בלבד על ידי הקרן לחקירות פרהיסטוריות בישראל. הגליון הראשון הציג מאמרים פרי עטם של יעקב עולמי (על תוצאות הסקר שלו בכרמל), עמנואל מזור ומשה שטקליס (על ריכוזי כלי הצור בהר ספון שבנגב), ארנסט ורשנר (על אתר פרהיסטורי בוואדי שלאלה בכרמל), עזרא מאיירהוף (על גרעינים לייצור להבים כנעניים מהר חרובים) ומשה פראוסניץ (על ריכוז של דולמנים ליד עלמה). 

כתב העת שימש במה לדורות של ארכיאולוגים מהעולם האקדמי וחובבים רבים שעבודתם, בשנים הראשונות לקיומו של תחום המחקר הפרהיסטורי בישראל, סיפקה חלק נכבד מהידע והתובנות על התקופות הפרהיסטוריות באזור. מאמרים אלו עדיין מהווים מקור חשוב ושימושי למחקר הפרהיסטורי בארץ.

תקצירים באנגלית למאמרים בעברית החלו להופיע באמצע שנות השישים של המאה העשרים ומידי פעם אף הודפסו מאמרים באנגלית שאפשרו גישה לקהל חוקרים רחב, שאינו קורא עברית. באמצע שנות השבעים השתנה פורמט ההדפסה, ואף היתה הפסקה של מספר שנים בהדפסת כתב העת.

בראשית שנות השמונים חודשה הדפסת החוברת השנתית וכתב העת עבר לעיצוב ששימש עד כרך מ"ב (2012). החל מכרך מ"ג (2013) השתנה העיצוב לדף גדול יותר והכרך הודפס כולו בצבע. מאז שנות השמונים מתפרסמים המאמרים לרוב באנגלית (ועד 2010, לעתים גם בצרפתית), בצירוף תקצירים בעברית. כתב העת שינה גם את קהל קוראיו וגם את עיקר כותביו מקהל גדול של ארכיאולוגים חובבים מן הדור הקודם לקהל מקצועי ואקדמאי וכיום המאמרים מהווים מקור מידע חשוב לפרהיסטוריה ופרוטו-היסטוריה של דרום הלבנט וזוכים לציטוטים רבים בספרות המדעית. 

מעל חצי מאה של כרכי מתקופת האבן יצאו לאור תודות לעבודתם המסורה של עורכים רבים. להלן שמות עורכי כתב העת בעבר ע"פ סדר אלפביתי: אנה בלפר-כהן, אורי ברוך, עופר בר-יוסף, גיא בר-עוז, דוד גלעד, יצחק גלעד, אבי גופר, משה דייויס, אראלה חוברס, ראובן ישורון, מודי למדן, יניר מילבסקי, עפר מרדר, דני נדל, תמר (יזרעלי) נוי, משה פראוסניץ, דני קאופמן, סטיב רוזן, דני רוזנברג, אברהם רונן, משה שטקליס. 

העורכים הנוכחיים (מאז 2023) הם אורי דוידוביץ, ליאורה קולסקה הורביץ, דינה שלם וגונן שרון.

 
מאז ראשית שנות התשעים ועד היום זוכה הפקת כתב העת (עימוד, עיצוב גרפי והדפסה) לתמיכה מקרן Irene Levi sala CARE
תמיכה כספית נוספת מתקבלת מקרן המחקר בארכיאולוגיה פרהיסטורית של ארץ ישראל ע"ש בינה ומשה שטקליס באמצעות המכון לארכיאולוגיה של האוניברסיטה העברית. 
 
ישנה גישה מקוונת לכל כרכי מתקופת האבן, מלבד החוברת של השנה האחרונה. 
 

מלאו את הפרטים לרכישת הגליונות